Marmite is de merknaam van een in 1902 in Engeland ontwikkelde vegetarische kruidenpasta. In Engeland maar ook in andere Europese landen is deze pasta erg populair. Met het woord marmite wordt in het Frans een grote, metalen kookpot met deksel aangeduid. Op het etiket van de pasta staat zo'n kookpot afgebeeld.
De pasta wordt voornamelijk als broodbeleg gebruikt, "puur" of soms op een met kaas of pindakaas belegde boterham. Ook als ingrediënt voor warme gerechten (met name voor soepen en sauzen) is Marmite een veelgebruikt product.
Marmite was het voornaamste product van de Marmite Food Extract Company die in 1902 werd opgericht in Burton-upon-Trent, in het Engelse Staffordshire. Het succes van het product was enorm, waardoor er in 1907 een tweede fabriek kon worden gebouwd in Londen. In 2000 werd Marmite ondergebracht bij Unilever.
Het hoofdbestanddeel van Marmite is een gistextract dat bij veel levensmiddelen technologische processen als bijproduct overblijft. Daarnaast bevat de pasta ook zout, plantenextracten en kruiden. Hoewel gistextract rijk is aan vitamine B, wordt dat ook nog extra aan de pasta toegevoegd. Sinds de ontdekking van de vitamine B (in 1912) geldt Marmite als een "gezond product". Om die reden, maar ook om ze iets van thuis te geven, kregen de Britse soldaten in de beide wereldoorlogen Marmite in hun voedselpakketten. Naar men hoopte zou dit de in de tropen gestationeerde soldaten beschermen tegen beriberi. Een andere werking die aan Marmite wordt toegeschreven is dat het zou beschermen tegen steekmuggen doordat het een voor mensen niet waarneembare maar voor muggen buitengewoon afstotelijke geur op de huid zou veroorzaken.